Om

Jag heter Teresa Glad och arbetar som illustratör, författare, animatör och konstnär. 

Samspelet mellan text, bild, rörelse, tid, och rum har alltid fascinerat mig och har lett mig till områden där jag kunnat arbeta med just det.                                                                                       

Jag har studerat konst och animation på bland annat Konsthögskolan i Umeå och Konstfacks institution för animation och animerad film, samt skrivande med fokus på bilderboken på Högskolan för design och konsthantverk.

Under många år ägnade jag mig åt animerad film. Tillsammans med fem andra personer startade jag 2006 en animationsstudio (Eksjö Animation) där vi producerade både beställningsfilmer och egna filmer. Vi arbetade även med sociala projekt där animationen fungerade som ett verktyg.  Mellan 2005 och 2011 arrangerade vi Sveriges då enda renodlade animationsfestival.

På senare år har mitt fokus varit kombinationen text och bild. Jag debuterade som författare 2016 på Alfabeta bokförlag med bilderboken Pella och pinnarna. Året därpå kom fortsättningen Pella och Längtan.

År 2022 släpptes min grafiska roman Farbröder på Natur & Kultur. Det är en allåldersbok om äldre män som är baserad på intervjuer med verkliga farbröder om deras liv. Samtidigt som jag skrev och illustrerade boken jobbade jag med ett konst och animationsprojekt med samma namn som resulterade i en konstutställning.

I augusti 2023 släpptes första delen i en serie rikt illustrerade kapitelböcker på Natur & Kultur. Den heter Hemliga boken. Fortsättningen; Konstiga boken, kommer i mars 2024.

2018  startade jag en ettårig bilderboksutbildning på Sörängens folkhögskola som heter Bilderbok-visuell och litterär gestaltning. Jag har sedan dess arbetat deltid på kursen.

Hör av dig om du är intresserad av att anlita mig som illustratör eller om du är ute efter ett författarbesök eller en workshop. Jag är van att arbeta med alla åldersgrupper.